2020-04-17 10:40:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Június
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Városunk
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal elérhetősége
 
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

Telefon: +36-76/513-513
Telefax: +36-76/513-538
E-mail: kecskemet@kecskemet.hu
varoshaza@kecskemet.hu
cityhall@kecskemet.hu

 
Ügyfélszolgálat
 
Telefonkönyv
 
Helyi hírek
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Szerző: Komlós József Jr.
Nyomtatás
2009.06.10. szerda
 

Emlékmű az áldozatoknak

 

Átlagos téli napnak indult 1973 januárjának utolsó napja, de estére már Kecskemét modern történetének fekete napjává vált. Az akkori tömegszerencsétlenségre máig emlékeznek városunk lakói, szinte nincs olyan, akinek ne lenne közvetlen emléke róla, akár felnőttként, akár kisgyermekként élte meg – közelebbről vagy hallomásból. Mostantól a helyszínen köztéri műalkotás emlékezik meg az áldozatokról.

 
 
 

1973. január 31-én este háromnegyed hatkor a munkából otthonukba igyekvő utasokkal, iskola után hazafelé tartó gyermekekkel tömött helvéciai busz felhajtott a korhánközi, sorompó nélküli vasúti átjáróra, s ekkor ért oda a sötétben az akkor már kétségbeesetten dudáló-fékező vonat, amely beleszaladt, és valósággal kettészakította. A rettenetes karambolban – mely Magyarország történetének legsúlyosabb vasúti autóbusz-balesete - a menetrend szerint közlekedő buszjárat 37 utasa vesztette életét, 11 súlyos és 9 könnyebb sérült maradt a helyszínen.

 
 
 
 

A tragédia megrázta az egész várost, és emléke máig él. Ezért is volt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának régi törekvése, hogy emlékművet állítson a tömegszerencsétlenség helyszínén, emlékezve a vétlen áldozatokra.

 
 
 
 

A több éves előkészítő munka után, szombaton délben dr. Zombor Gábor polgármester, dr. Iványosi-Szabó András alpolgármester, és Sipos László alpolgármester, a választókörzet képviselője avatták fel az emlékművet az áldozatok hozzátartozói, a környék lakói, és a körzet civil szervezeteinek képviselői jelenlétében.

 
 
 
 

A Kecskemét Megyei Jogú Város, Helvécia, Ballószög és Városföld önkormányzatainak összefogásával megvalósult emlékmű Apró Tamás faszobrász alkotása - a megrendült gyász pillanatát idézi meg, a parkerdő Bajnok utcai végénél, a Borbély Lajos építész tervei alapján rendezett Melinda utcai közparkban.

 
 
 
 

Fotók: Sipiczki Sándor

 
 
 
 

.

 
 
 
 

.

 
 
 
 

.

 
 
 
 

.

 
 
 
 

.

 
 
 
 
PROGRAMOK