2019-06-21 10:31:00 | Bővebben...
 
 
 
 
2019-06-18 15:17:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-05-29 15:14:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-05-12 21:26:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2019-04-01 21:00:00 | Bővebben...
 
 
 
 
 
Augusztus
 
 

 

 
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
Az összetett kereső segít Önnek abban, hogy szűkítse a keresési feltételeket. Minél több lehetőséget választ, annál nagyobb lesz a találati pontosság.  
 
Miben keressen: E-ügyintézés Városunk Önkormányzat
Tartalmazzák ezen szavak mindegyikét (pl.: "Megyei Város" azokat a találatokat sorolja fel, ahol a Megyei és a Város szavak is megtalálhatók )
Pontosan ezt a kifejezést (pl.: "Megyei Város" csak azokat a találatokat sorolja fel, ahol pontosan a Megyei Város kifejezés szerepel)
 
 
 
Megjelenés dátuma, vagy időszak
megadása esetén az időszak kezdete.
 
 
 
Időszak megadása esetén
az időszak vége.
 
Előterjesztések
 
Ide írja az üzenet szövegét
címzett neve

cimzett e-mail címe:

feladó neve:

feladó e-mail címe:

 
Nyomtatás
 

Emléktábla elhelyezése a Városháza díszudvari homlokzatán Bakkay József emlékére (27.)

Falu György, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke

44952-7/2007

Tisztelt Közgyűlés!

1) A KEFAG Kiskunsági és Faipari Zrt. vezérigazgatója, egyben az Országos Erdészeti Egyesület Helyi Csoportjának elnöke részéről kérelem érkezett, mely arra irányul, hogy a Városháza homlokzatán 2007. június 23. napján emléktáblát helyezhessenek el Bakkay József, Kecskemét város – szakmai körökben nagy hírű – egykori erdőmestere emlékére.

Az idei évben, 2007. június 22-én és 23-án az Országos Erdészeti Egyesület 138. Erdészeti Vándorgyűlésnek Kecskemét városa ad otthont, amelyet a KEFAG Zrt. rendez meg. Ezen alkalomból mintegy 800 fő, elsősorban erdész szakember látogat városunkba Magyarország különböző tájegységeiről, valamint a környező országokból.

Tervezett programjuk második napján a Városháza előtt szeretnének gyülekezni és felavatni Bakkay József emléktábláját.

A Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság, továbbá a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság előzetesen megtárgyalta a kezdeményezést.

A Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság 55/2007. (IV. 10.) KIB. sz. határozatában javasolta, hogy a kérelmező az emléktábla végleges szövegének kialakítása érdekében vegye fel a kapcsolatot Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődésszervezési Osztályának munkatársaival. A kérelmező a Művelődésszervezési Osztály által javasolt szöveget elfogadta.

A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az 55/2007. (IV. 13.) VVB. sz. határozatban az emléktábla elhelyezését támogatta.

Az emléktábla Kecskemét, Kossuth tér 1.szám alatt a Városháza díszudvari, az épület alagsori ablakai által tagolt homlokzatán 2007. június 23. napján kerülne elhelyezésre.

Az emléktábla mérete: 60 x 80 cm.

Anyaga: Vraca mészkő.

Betű típusa: Benguiat Bk Bt.

Betűk mérete: Bakkay József felirat 4,5 cm

évszám 2,5 cm

középső szövegblokk 2 cm

alsó két sor 1,5 cm.

Tábla színe: finoman erezett homokszínű mészkő.

Betű színe sötét bronz barna.

Rögzítése a tábla négy sarkánál díszfejű csavarokkal történik, alatta egy db fém koszorútartó akasztóval.

Az emléktábla az alábbi szöveget tartalmazná:

BAKKAY JÓZSEF

(1879 – 1931)

1913-tól haláláig Kecskemét törvényhatósági jogú város erdőmestere.

Kitűnő szakmai felkészültséggel

gyarapította és gondozta a város erdőterületeit,

részt vett a Trianon utáni országos tűzifa-hiány felszámolásában,

irányította a Kecskemét - Bugac közötti

keskeny-nyomközű vasút tervezését és építését.

Országos Erdészeti Egyesület

2007

A közterület elnevezések megállapításáról, változtatásáról, jelöléséről, valamint az emléktábla-állítás rendjéről szóló 19/1996. (IV.9.) KR. számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) 25.§ (1) bekezdésének c) pontja értelmében az emléktábla elhelyezésére irányuló kezdeményezésnek tartalmaznia kell az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulását.

Az Elnök Úr jelezte, hogy kérelme egyidejűleg az ingatlan tulajdonosának írásbeli hozzájárulása iránti kérelem is, tekintettel arra, hogy a Kossuth tér 1. szám alatti 1 hrsz-ú ingatlan Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdona.

A Rendelet 20. §-a értelmében a Történeti Főtér Együttesen belül, továbbá a műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása szükséges. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviseletében Hajdú István Úr 2007. április 19. napján a helyszínt megtekintette, az emléktábla díszudvari homlokzaton történő elhelyezését megfelelőnek tartotta, továbbá kérte, hogy a hozzájárulásuk megadásához szükséges engedélykérelmet a kérelmezők, vagy Kecskemét Megyei Jogú Városa Önkormányzata nyújtsa be. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vállalja, hogy az engedélykérelmet benyújtja, amennyiben a műszaki tervdokumentációt a KEFAG Zrt. rendelkezésre bocsátja.

A KEFAG Zrt. nyilatkozott, hogy az emléktábla elkészítésének, engedélyezésének és elhelyezésének teljes költségét vállalja.

Vállalja továbbá az emléktábla gondozását, karbantartását és gondoskodik annak állagmegóvásáról is.

2) A Városháza díszudvara a közelmúltban került felújításra, átépült a burkolata, kialakításra kerültek a zöldfelületei. Az épület homlokzata az alagsori ablakok téglaburkolású keretei által rendkívül szépen tagolt. Ez a kedvezően tagolt homlokzat és a rendezett udvari környezet ideális lehetőséget biztosít egy városi Emlékhely kialakítására. Az udvar megfelelő funkcióval történő megtöltése régóta megoldásra váró feladat. A most elhelyezésre kerülő emléktábla vetette fel annak lehetőségét, hogy igény van a Kecskemétért, az itt élőkért korábban tevékenykedő szakemberek emlékének megőrzésére. Városi feladat, hogy erre megfelelő helyet biztosítsunk, hiszen a Bakkay József emléktáblájának elhelyezésével akár hagyományteremtő kezdeményezést indíthat útjára a város. A Városháza díszudvara méltó Emlékhely lehet, amely ugyanakkor nem akadályozza az udvaron esetleg egyéb, eseti rendezvény megtartását sem.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést előterjesztésem megtárgyalására és döntésének meghozatalára.

Kecskemét, 2007. május 11.

/:Falu György:/

bizottsági elnök

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK
 
 
PROGRAMOK